Mjesec borbe protiv ovisnosti: U Hrvatskoj čak 250.000 alkoholičara!

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti sinoć je u Knjižnici za mlade održano predavanje namijenjeno srednjoškolcima na temu velikog problema današnjice – alkohola. Predavanje je organizirala Mladež HDZ-a u suradnji s Policijskom upravom karlovačkom i Centrom za socijalnu skrb.

Do kakvih sve socijalnih i zdravstvenih problema, pa i tragičnih posljedica, može dovesti ovisnost o alkoholu, koja često započinje neprimjetno i u vrlo mladoj dobi, mogli su sinoć čuti učenici karlovačke Tehničke škole.

“Alkokol nije samo problem pojedinca, već cijele njegove obitelji. Procjene stoga kažu da je tim problemom u Hrvatskoj pogođeno čak milijun ljudi. Djeca alkoholičara u čak dvije trećine slučajeva i sami postaju alkoholičari. Dodatni je problem što se među mladima konzumiranje alkohola uglavom percipira kao društveno prihvaćeno ponašanje, postoji ta kultura ispijanja alkohola prilikom izlazaka”, rekao je Ivan Delić iz CZSS Karlovac.

Statistički podaci vezani uz mlade i alkohol za Karlovac ipak nisu alarmantni, kažu u policiji. Prevencija, tvrde, pokazuje rezultate. Tako se ove godine bilježi smanjenje broja osoba mlađih od 16 godina zatečenih na ulici iza 23 sata, a korisnom se, kaže Mario Sunarić iz Ureda načelnika PU karlovačke, pokazala i gradska odluka o zabrani posjedovanja i konzumiranja alkohola na javnim mjestima.

Aktivnosti u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti nastavljaju se do 15. prosinca. Slijedi još niz predavanja na ovu temu po osnovnim i srednjim školama u cijeloj županiji.