Uspjeh mladih inovatora s Veleučilišta u Karlovcu

Studenti i djelatnici Veleučilišta u Karlovcu uspješno su se predstavili na trećoj najstarijoj izložbi inovacija u svijetu -INOVI. Izložba je održana na Zagrebačkom Velesajmu, u organizaciji Hrvatskog saveza inovatora, Saveza inovatora Zagreba i Razvojne agencije Zagreb.

U konkurenciji 450 izlagača iz zemlje i inozemstva, članovi Udruge inovatora Veleučilišta u Karlovcu osvojili su vrijedna odličja – tri posebne nagrade, tri zlatne medalje, dva srebra i dvije bronce.

„CannaCottu – skutu s proteinskim prahom konoplje“ osmislila je Ivana Kolić, a realizirale su ju Marina Honomihl Feldin i Marina Karimović pod nadzorom Marijane Blažić. Inovacija je osvojila “Posebnu nagradu INOVA – najbolja inovacija u prehrambenoj industriji“, ali i „Međunarodno priznanje za inovacije“ Poljske akademije znanosti te zlatnu medalju, ispričala nam je Ivana Kolić, predsjednica Udruge inovatora VUKA.

Nit vodilja od koje je sve krenulo je činjenica da se u današnje vrijeme sve više pazi na zdravu prehranu, pa tako i odjel Prehrambene tehnologije nastoji stvarati zdravije verzije uobičajenih proizvoda. Nagrađena skuta pravi je primjer toga. Radi se o visokoproteinskom proizvodu s blagotvornim učincima na ljudski organizam, kaže jedna od autorica “CannaCotte”Marina Honomihl Feldin. „Međunarodno priznanje za inovacije“ Poljske akademije znanosti i zlatnu medalju osvojila je još jedna prehrambena inovacija s Veleučilišta – kolač sa chia sjemenkama. Treća zlatna medalja otišla je u ruke Marka Vreša za njegovu inovaciju pod nazivom„Modularni elektromotorni pogon za električni bicikl“.

Srebrnim medaljama nagrađeni su komplet suvenir nakita „Hrvatske rese“ Ivane Kolić i „Odlagač za kišobrane s aqua separatorom“ Andree Viljevac, a „3D printer“ Vedrana Barešića osvojio je brončanu medalju. Zajednička inovacija mladih inovatora Andree Viljevac i Vedrana Barešića, „Pametni prometni znak“, također je osvojila broncu.

Ovo je inače samo dio inovacija koje nastaju na karlovačkom Veleučilištu. Do sada je ovdje stvoreno oko stotinu inovacija, a obzirom da sve brojnije aktivnosti udruge u godina koje slijede za očekivati je još mnogo medalja.