“Priče iz Zvijezde” privukle velik broj Karlovčana

Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac organiziralo je u suradnji s udrugom KA-MATRIX večernju šetnju karlovačkom povijesnom jezgrom – Zvijezdom. Odazvao se velik broj građana koji su došli čuti zanimljive crtice iz prošlosti svoga grada.

Jeste li znali da je na prvom katu današnje Radićeve ulice broj 3 u 19. stoljeću živio trgovac luksuznom robom Petar Lukšić koji je 1867. godine sa Svjetske izložbe u Parizu u Karlovac donio bicikl velociped, zvani „kostotresec“? Taj bicikl danas se nalazi u Gradskom muzeju. Ovu i slične crtice iz karlovačke povijesti mogli su čuti građani koji su se pridružili sinoćnoj šetnji Zvijezdom.

Cilj ovih tura ne bi bila povijesna lekcija i faktografija, već kroz povijesne sličice približiti građanski duh Karlovca iz perioda od prije 150 godina. Priče su prikupljene iz djela povjesničara Radoslava Lopašića i jezikoslovca Rudolfa Strohala, Karlovačke škrinjice i leksikona te časopisa Svjetlo, a prikupila ih je Jelena Mužar Smenderovac iz KA-MATRIX-a. “Želja nam je kroz ovaj  spoj kulturne baštine i stvarnih ljudi i događaja educirati građane, potaknuti istraživanje povijesti grada, te osmisliti ture vođenja turista kroz Zvijezdu”, kaže predsjednica DAGGK-a Tatjana Basar.

Ruta je osmišljena kao 40-minutna šetnja nekadašnjom Magistratskom i Ljekarničkom ulicom do središnjeg trga, zatim Ulicom Svete Trojice, Rakovačkom , Pekarskom i Vojarnskom do drvenog placa. Sinoćnja šetnja bila je pilot-projekt, kažu organizatori. Sudeći po prvom pokušaju, koji je okupio velik broj građana, čini se da nema razloga da se ne ponovi.