Zajednička vježba vatrogasaca s područja Kamanje i Metlike

“Kamanje 2016” naziv je vatrogasne vježbe koja je danas održana oko prostora industrijske zgrade u Kamanju uz državnu cestu D228. U vježbi su sudjelovala dobrovoljna vatrogasna društva iz okolnih sela, ali i iz susjedne Slovenije.

Čak 41 vatrogasac s područja Kamanja i Metlike sudjelovalo je u vježbi u kojoj je simuliran požar u tvornici. Spremnost za intervenciju i kompatibnilnost opreme i postupaka uvježbavali su se prema scenariju u kojem požar izbija na prvom katu pogona za proizvodnju tekstilne galanterije. Simuliran je požar i u prostoriji u kojoj je uskladištena veća količina gotovih tekstilnih proizvoda.

Kako bi se prikazala komplicirana vatrogasna situacija, u vježbi je simulirano da je požar izazvan kvarom na elektroinstalacijama stroja koji je ostao pod naponom, izvan radnog vremena te je kasno uočen i nije ga bilo moguće ugasiti osnovnim sredstvima za gašenje. U pomoć DVD-u Kamanje u pomoć su priskočili vatrogasci iz susjedstva, koji im pomažu i u stvarnim akcijama koje imaju na svom području.

Zanimljivo je da je upravo na ovom mjestu, u toj tvornici, prije petnaestak godina izbio sličan požar. I tada intervencija vatrogasaca je bila brza kao i na današnjoj vježbi.