Folklorni ansambl Matija Gubec slavi 80 godina postojanja

Folklorni ansambl Matija Gubec uspješno i neprekidno djeluje već 80 godina. Veliki rođendanski koncert na rasporedu je u četvrtak u Domu Oružanih snaga RH Zrinski. Karlovčane i ostale goste očekuje zanimljiv program uz plesove Slavonije, Vrlike, Korduna, Podravine, Like, Krka, a bit će tu i hercegovačkih poskočica ali i plesova iz Pokuplja.

Folklorni ansambl Matija Gubec osnovali su 6. lipnja 1936. Zagorci u Karlovcu kao svoje društvo “Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo hrvatskih Zagoraca – Matija Gubec”, a kroz godine ono je postalo rasadnik plesača, pjevača i glazbenika.

Za očuvanje folklora dobitnici su brojnih priznanja, u i van Hrvatske, a veliku su ulogu odigrali i u Domovinskom ratu, što se tiče i prikupljanja pomoći ali i motiviranja stanovnika na okupiranim područjima.

U četvrtak će na koncertu koji u Domu OSRH Zrinski počinje u 19 i 30, predstavit će tek mali dio svojih koreografija. Gubec pleše 32 koreografije, a za 29 ima svoje nošnje koje su uspjeli sačuvati i u ratnim vremenima.

Kroz ansambl je u 80 godina prošlo više od 10.500 ljudi, a u povodu 80. obljetnice svoga djelovanja izdali su povjesnicu u kojoj se ukratko podsjeća na sve okolnosti osnivanja društva, njegov rad i najznačajnije događaje i ljude.