U projektu EU razmjene božićnih ukrasa ove godine sudjelovalo šest škola iz Karlovačke županije

Europska razmjena božićnih ukrasa je projekt u kojem tisuće učenika osnovnih škola u zemljama članicama Europske unije ručno izrađuju ukrase za božićna drvca te ih potom međusobno razmjenuju. Kroz učenje o običajima i kulturi drugih zemalja djeca na ovaj način uče što znači biti građanin Europe. Ove godine u projektu sudjeluje i šest škole iz Karlovačke županije.

Kakvi su božićni običaji u Francuskoj, Poljskoj i Grčkoj, što za božićni ručak jedu djeca u Velikoj Britaniji i Irskoj, kakve ukrase za božićno drvce izrađuju u Njemačkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj, sve to doznala su djeca iz dugoreške OŠ Vladimir Nazor u sklopu projekta “Europska razmjena božićnih ukrasa”. Radi se o projektu koji se provodi na razini Europske unije, a ove godine tim su povodom u Dugu Resu i Karlovac stigle božićne čestitke i ukrasi iz 30 škola iz zemalja članica.

Kako bi božićni ugođaj bio potpun, učenici su pripremili i zanimljiv program, u sklopu kojeg su prezentirali što su sve naučili tijekom ovog projekta, a bila je to prilika i da gostima koji su došli na priredbu pokažu drvce okićeno ukrasima koje su izradila djeca iz cijele Europe. U sklopu projekta učenici iz dugoreške OŠ Vladimir Nazor i sami su izrađivali tradicionalne hrvatske božićne dekoracije koje su potom slali vršnjacima u druge europske zemlje.

U školi Vladimir Nazor dodatno su se potrudili, pa su osim tradicionalnih ukrasa u Europu poslali i glazbenu božićnu čestitiku koja je nastala zahvaljujući trudu bivšeg učenika ove škole, glazbenika Gorana Topolovca i djelatnika koji su otpjevali njegovu pjesmu.