Šumarska i drvodjeljska škola okruglim stolom obilježila Tjedan strukovnog obrazovanja

S ciljem ukazivanja na važnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Europska komisija je organizirala Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju. U njegovo obilježavanje uključila se i Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac. Tim povodom organiziran je okrugli stol na temu “Popularizacija zanimanja stolar”.

Obrtnici stolari iz Karlovačke županije, predstavnici županijske Obrtničke komore i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje okupili su se kako bi predložili aktivnosti za poboljšanje motivacije i interesa učenika za zanimanje stolar. Povod za ovaj okrugli stol bio je loš odaziv učenika za upis u ovo zanimanje u ovoj školskoj godini, rekla nam je ravnateljica Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac Đurđica Janjanin.

Službeni podaci Zavoda za zapošljavanje kažu da su stolari traženi na tržištu rada i da im nije problem zaposliti se u struci. Iduće godine ovo će se zanimanje ponovo i službeno naći na listi deficitarnih, kaže Ivana Mehle, v.d. pročelnika HZZ Područna služba Karlovac.

Okrugli stol bio je i prilika da iskusni obrtnici iznesu svoje preporuke vezano uz strukovno obrazovanje. Prema mišljenju Josipa Ribičića, stolara sa šest desetljeća dugom obrtničkom tradicijom, ono na čemu treba raditi kod osmišljavanja nastavnog programa je pronaći ravnotežu između općih i strukovnih sadržaja. Upravo strukovnih sadržaja, smatra, još uvijek nedostaje.

Kao stolar obrtnik može se uspjeti na tržištu, ali preduvjet toga je kvaliteta, poručeno je s okruglog stola. Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju, u sklopu kojeg je organiziran i ovaj skup, za cilj je imao upravo inspirirati i potaknuti mlade na otkrivanje i upotrebu vlastitog talenta kroz programe strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koji mogu biti odskočna daska za uspješne karijere.