U karlovačkom Arhivu od nedavno se čuvaju dokumenti iz 15. stoljeća

Državni arhiv u Karlovcu predstavio je danas Zbornik radova povodom 55. obljetnice rada. U knjizi su objavljeni radovi o značajnim zbovanjima i prinovama u Arhivu, stručni arhivistički radovio zaštiti gradiva izvan arhiva, inventari fondova, recenzije i popis franjevaca – učitelja u karlovačkim školama.

Državni arhiv u Karlovcu zbornik radova objavljuje redovito kako bi upoznali javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe. Knjigu su predstavili dr. Milan Kruhek, profesorica Dragica Gršić i urednica Marica Basar.

  • Istaknula bih da je 2013. godina bila izuzetno značajna za naš arhiv kad nam je obitelj Špišić, kojoj smo jako zahvalni, donirala gradivo obiteljskog fonda Špišić. To je oko 470 stranica dokumenata u vremenskom rasponu od 1497.  do 1913. godine, ispričala je ravnateljica Državnog arhiva u Karlovcu Davorka Janković-Škrtić.

Time je godište najstarijeg dokumenta koji se čuva u karlovačkom Arhivu pomaknuto unatrag za 140 godina, tako da sada arhiv ima dokumente iz 15. stoljeća. Radi se o dokumentu s Kaptola pisanom na latinskom jeziku.

Državni arhiv u Karlovcu danas čuva oko 2.800 dužnih metara gradiva raspoređenih u oko 470 fondova i zbirki, većinom iz 19. i 20. st . Najstariji sačuvani dokument, kao što smo rekli je iz 1497. godine.