Sastanak župana hrvatskih županija s premijerom i ministrima

Župani hrvatskih županija jučer su se sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem te ministrima. Najviše je riječi bilo o decentralizaciji, a ovo je prvi puta da su se svi župani na jednom mjestu sastali s nekim hrvatskim premijerom. Radi se o dobrom načinu suradnje koji će se nastaviti i dalje.

Na sastanku koji je trajao gotovo pet sati iznijeti su brojni problemi s kojima se županije suočavaju u svome radu, bez obzira na stranačku pripadnost župana, svi su složni da je decentralizacija nužna. Raspravljalo se i o poreznoj reformi te upravljanju ustanovama u nadležnosti županija, rekao je župan Ivan Vučić.

Riječi je bilo i o centrima za gospodarenje otpadom, Strategija je i dalje važeća, a godinu dana ništa se ne radi jer se čeka novi Plan gospodarenja otpadom čija je prezentacija danas u Osijeku. Iako ministar tvrdi da radovi mogu ići dalje, župan smatra da je potrebno definirati novi plan, jer 90 posto razvrstavanja otpada na kućnom pragu u Hrvatskoj je teško ostvario. Vučić smatra da je realnije govoriti o 50 posto razvrstavanja.

Dogovoreno je da će ministar sa županima pokušati riješiti ovu problematiku, jer u suprotnom župani traže da penale plaća država, a ne županije ili gradovi.