Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca obilježila 45. obljetnicu rada

Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca obilježava 45. obljetnicu djelovanja. Tim povodom služena je jutros sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva, a potom je u Gradskom kazalištu Zorin dom održana svečana akademija.

Centar za zaštitu od požara Karlovac osnovan je 1971. godine. Bio je to početak profesionalnog vatrogastva na ovom području. Od tada do danas mijenjali su se nazivi, oprema, vremena i ljudi. “Najteže je bilo u vrijeme Domovinskog rata, kada su se intervencije odvijale pod uzbunama i granatama, a pošteđena granatiranja nije bila ni sama zgrada Javne vatrogasne postrojbe”, podsjetio je  zapovjednik JVP grada Karlovca Miroslav Rade.

Danas je, osim za gašenje požara, postrojba nadležna i za niz drugih intervencija – poplave, prometne nesreće, uklanjanje opasnih tvari iz okoliša.  “Naša stručnost nadilazi okvire postrojbe po razvoju operativnosti, opremljenosti i obučenosti. Primjerice prvi smo u Hrvatskoj izradili simulatore plamenih udara koji danas tri postrojbe koriste za obuku vatrogasaca”, dodaje Rade.

Ovom akademijom JVP željela je svoj predstaviti svoj rad i približiti ga javnosti, ali i zahvaliti svima koji su u proteklih 45 godina dali doprinos razvoju vatrogastva. U ime gradskih vijećnika i karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića, vatrogascima je na obljetnici čestitao predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić.