Prije 205 godina u Karlovcu je rođena Dragojla Jarnević

Dragojla Jarnević rođena je u Karlovcu 4. siječnja 1812. godine, gdje je i umrla 1875. godine. Hrvatska književnica, uvjerena ilirkinja, odgajateljica i pedagoginja kao pripadnica viših slojeva društva školovala se na njemačkom jeziku. Potaknuta idejama iliraca samostalno i s velikim naporom učila je i usavršavala hrvatski jezik.

Osim što je bila poznata ilirkinja i svoj život je velikim dijelom posvetila obrazovanju djevojčica, Dragojla je začetnica planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj. 1843. godine kao prva žena popela se na Okić i to s južne, strmije strane.

Dragojla je bila žena ispred svog vremena i teško se uklapala u tada maleni Karlovac koji nije prihvaćao samostalne i samosvjesne žene. Zbog toga njen život nije bio lak.

Iako je hrvatski jezik počela učiti tek s 27 godina, njeno je književno stvaralaštvo značajno za razvoj hrvatske književnosti. Za života joj je tiskana jedino zbirka naglašenog preporodnog duha Domorodne poviesti, tiskana u Karlovcu 1843. u Prettnerovoj tiskari. Napisala je i roman Dva pira u kojem je sažela svoje pripovjedačko iskustvo.

Točno 20 godina nakon njene smrti počelo se s gradnjom Obće pučke dječačke škole, koja danas nosi njezino ime. Uspomena na Dragojlu i danas živi u njenom gradu, iako se svim zaljubljenicima u lik i djelo ove poznate hrvatske književnice i ilirkinje čini da bi to moglo i bolje.

Rodna kuća Dragojle Jarnević u ulici koja danas nosi njeno ime, nažalost nije u reprezentativnom stanju, no Dragojlin duh i dalje se osjeća u Karlovcu za što su većinom zaslužni učenici i djelatnici škole koja nosi njeno ime.