Upali ste u siječanjsku depresiju? Evo kako joj se oduprijeti!

Blagdani su iza nas, situacija na računima većini građana nije blistava, a uz to već danima vladaju ekstremno niske temperature. Stoga ne čudi da i ove godine svjedočimo poznatom fenomenu siječanjske depresije. Doznali smo što o tome kažu stručnjaci i kako si pomoći ako smo joj i sami podlegli.

Siječanjska depresija pogađa mnoge ljude. Nakon uživanja u hrani, slobodnih dana, druženja s obitelji i prijateljima, povratak u stvarnost može biti bolan. Melankolija koja nas zahvaća u ovo doba godine dobila je zato i kolokvijalni naziv – siječanjska depresija. Iako u stručnoj literaturi taj termin ne postoji, teško je pronaći osobu kojoj je siječanj omiljeni dio godine.

Jedan od glavnih razloga siječanjske depresije je zaduživanje u prosincu, a dodatni razlog zbog kojeg mnogi siječanj poistovjećuju s lošim raspoloženjem su neuspjele novogodišnje odluke koje u startu nisu bile realne, kaže
defektolog-socijalni pedagog Ivan Delić.

Do kraja tog zloglasnog siječnja ostalo je još više od pola mjeseca, zato radije osmislite strategiju kako se oduprijeti siječanjskom bluesu i popraviti raspoloženje. Glavni savjet glasi – družite se dragim osobama i povjerite im svoje brige, a ne budete li se nakon toga osjećali bolje, ne oklijevajte razgovarati i sa stručnom osobom, zaključuje Delić.