Počela 44. Zimska likovna kolonija, jedna od najvažnijih umjetničkih kolonija u Hrvatskoj

U Centru za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” u Karlovcu počela je 44. Zimska likovna kolonija. Kao i svake godine, program se temelji na likovnim radionicama koje vode poznati umjetnici, a na njima sudjeluju korisnici Centra i njihovi vršnjaci iz karlovačkih osnovnih škola.

“Malim ZILIK-om” jutros je u karlovačkom Centru „Vladimir Nazor“ započela tradicionalna, 44. Zimska likovna kolonija – ZILIK. Sve do kraja tjedna ovo će biti mjesto stvaranja novih umjetničkih djela, ali druženja i sklapanja novih prijateljstava.

“ZILIK je krenuo još 1974. godine i po mnogima je to jedna od najvažnijih likovnih kolonija. Prvenstveno je važna zbog socijalizacije djece kroz stvaralaštvo, širenje umjetničkih vidika, kako za djecu tako i za umjetnike, jer upravo u zajedničkom radu postiže se to kreativno stvaralaštvo i kod jednih i kod drugih. Kod djece je to pogotovo važno za kasniji emotivni razvoj, jer znamo da je kreativnost izuzetno važna u postizanju ciljeva i načinu rješavanja problema”, istaknula je ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” Nataša Horvat.

Prvu radionicu Malog ZILIK-a vodila je akademska slikarica Mercedes Bratoš. Djeca su dobila zadatak u kominiranoj tehnici kolaža sa akrilom izraditi svoje stablo želja. Kako je previđeno, na radionicama će sudjelovati ukupno 50-ak djece, što iz karlovačkih škola, što gostiju iz drugih dijelova Hrvatske. Do kraja tjedna slijede još četiri atraktivne radionice, a zanimljivo je da svi umjetnici koji će stvarati na ovogodišnjem ZILIK-u dolaze po prvi puta.

“Osim umjetnice koja je vodila današnju radionicu, to su akademska slikarica Natalia Borčić koja će sutra održati radionicu “Tvornica igračaka Djeda Božićnjaka”, karikaturist Nik Titanik koji dolazi u srijedu, akademski slikar Anton Vrlić koji će u četvrtak voditi radionicu “Obojano svjetlo” i akademska grafičarka Nikolina Knežević koja će u petak, posljednji dan ZILIK-a, održati radionicu “Čarobne diorame”, najavila je Sonja Švec Španjol, izbornica 44. ZILIK-a.

Iako su radionice Malog ZILIK-a već započele, svečano otvorenje kolonije je večeras u 19.30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Sva djela koja će nastati na ovogodišnjem ZILIK-u kasnije će biti izložena u istoimenoj galeriji u Radićevoj ulici.