DHMZ modernizira motriteljsku mrežu; nove postaje i u Karlovačkoj županiji

Državni hidrometeorološki zavod pokrenuo je projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj pod nazivom Metmonic. Projekt je financiran iz fondova Europske unije, a obuhvaća izgradnju, obnovu i premještaj meteoroloških postaja u Hrvatskoj, pa tako i u Karlovačkoj županiji.

Karlovački župan Ivan Vučić, te gradonačelnici i načelnici podržali su projekt DHMZ-a i dogovorili da će dati pismenu suglasnost za provođenje ovog projekta kao i prijedlog lokacija na kojima bi se na području gradova i općina izmjestile i postavile meteorološke postaje.

U idućih nekoliko godina kompletna motriteljska mreža trebala bi biti obnovljena. Riječ je o strateškom projektu motrenja vremena i klime, vrijednom više od 40 milijuna eura.

DHMZ je već dogovorio obilazak općina i gradova gdje žele uvrstiti nove motriteljske postaje. Uz postavljanje glavnih meteoroloških postaja, klimatoloških i kišomjernih kojih bi trebalo bioti postavljeno oko 450, bit će postavljeno i 6 meteoroloških radara. U planu je i postavljanje meteoroloških plutača koje bi na Jadranu mjerile oceanografske komponente.