O besplatnim udžbenicima raspravljat će Radna skupina Županijske skupštine

Inicijativa besplatni udžbenici za sve učenike grada Karlovca širi se i na područje čitave županije. Nakon što je grad Karlovac prihvatio financiranje radnih bilježnika, inicijatori inicijative HNS-ovi Marina Novaković Matanić i Nikola Badovinac sastali su se sa županom Ivanom Vučićem kako bi raspravili što se po ovom pitanju može učiniti na razini županije.

– Nitko sretniji od mene da možemo financirati besplatne udžbenike svim učenicima, ali na žalost takvu mogućnost nemamo. Za 8.500 tisuća učenika potrebno je oko 5 milijuna kuna. Po meni osobno bi država trebala financirati udžbenike, barem za učenike osnovnih škola budući da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno, izjavio je župan Ivan Vučić.

Ono što predstavnici inicijative traže je financiranje udžbenika za školsku godinu 2018./2019. što bi ušlo u proračun iduće godine. Kako se on planira već krajem ove godine, Novaković Matanić kaže kako je sad vrijeme da se krene u tu priču, a kao model financiranja predlaže:

– Udžbenici se kupuju svake četiri godine, postaju vlasništvo škole ili županije kao osnivača, pa zapravo ta priča košta oko milijun kuna godišnje. Mislim da u proračunu ima toliko sredstava za naše udžbenike. Postoji i drugi model, primjerice u Međimurskoj županiji gdje županija financira 75 posto, a gradovi i općine 25 posto, osim u središtu županije koje izdvaja 75, a županija 25 posto. Kako bi sve išlo putem javne nabave, cijena bi mogla biti i manja, pojasnila je Novaković Matanić.

Resorni pročelnik Željko Šančić iako pozdravlja inicijativu, napominje kako su problem decentralizirana sredstva za školstvo. U razdoblju od 2011. do 2016. županija je dobila 44 milijuna kuna manje.

– Također mi ne znamo za tekuću godinu, dakle za 2017. godinu koliko ćemo dobiti decentraliziranih sredstava. To nama sputava mogućnosti kreiranja proračuna i kvalitetnog raspravljanja o ovako dobrim promišljanjima i idejama, pojasnio je Šančić.

Problem je i činjenica da svaki učitelj i nastavnik za sebe bira udžbenike i nakladnike koje želi, a koje onda možda neće odgovarati idućoj generaciji. Niz je tu tema o kojima treba razgovarati, stoga je na sastanu dogovoreno da se osnuje Radna skupina Županijske skupštine na sjednici već u ožujku koje će se baviti ovom temom i najboljim modelom financiranja udžbenika.

S tim prijedlogom upoznat će i saborske zastupnike 7. Izborne jedinice, kako bi zajedničkim stavom inicirali zakonske izmjene i time financiranje besplatnih udžbenika od strane države.