Osnovan Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača

Nakon šest mjeseci usklađivanja svih udruga članica sa statutom saveza, službeno je registriran Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača. Čini ga 11 udruga ekoloških proizvođača, većinom malih i srednjih OPG-ova koji će nastojati raditi na promociji, ali i zaštiti ekoloških proizvođača.

Pomaci u širenju eko proizvodnje još uvijek su slabi. Iako je krajem 2015. zabilježen porast eko proizvodnje na nešto manje od pet posto, to je i dalje znatno manje od osam posto zacrtanih Akcijskim planom razvoja eko proizvodnje u Hrvatskoj.

– Dosta se govori o ekološkoj proizvodnji, ali na žalost tu najčešće sve stane. Kod nas se ljudi najčešće odlučuju za eko proizvodnju jer su poticaji veći nego u konvencionalnoj proizvodnji. Međutim tu postoje određena pravila kojih se treba pridržavati, postoji i Zakon pa to sve nije toliko jednostavno. Problem je i nedostatak proizvoda. Ekoloških proizvođača ima dosta, ali ne i proizvoda. Postoje eko proizvođači koji imaju prijavljene livade i pašnjake, ali tu nema proizvoda, kazao je v.d. predsjednika Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača Robert Poturica.

Nepostojanje kontrole na lokalnom tržištu dovodi do nezaštićenosti kako eko proizvođača, tako potrošača kojima se smanjuje povjerenje u eko certifikat. Stoga u Savezu kažu kako je nužna zaštita proizvoda kako bi se očuvala vjerodostojnosti i povjerenje kupaca.

Što nas je više, lakše ćemo djelovati na bolje planiranje strategije ekološke proizvodnje, zaključuje Poturica te poziva sve eko proizvođače da se pridruže udurgama.