Dan sigurnijeg interneta obilježen u Osnovnoj školi Banija

Svake godine u veljači obilježava se Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. O opasnostima koje vrebaju s interneta učilo se danas i u Karlovcu.

49 posto roditelja vjeruje da im njihova djeca govore sve svojim online aktivostima. U isto vrijeme, čak 71 posto djece sakriva sadržaj sa interneta pred roditeljima, a 50 posto djece ne zna kome se obratiti za savjet suoče li se s nekim problemom na intenetu. Upravo zbog ovih zabrinjavajućih podataka, Centar za sigurniji internet svake godine u veljači organizira Dan sigurnijeg interneta. Radionica s ovom temom održana je danas i u karlovačkoj OŠ Banija.

Kako doznajemo, među učenicima OŠ Banija do sada nije bilo većih problema vezano uz sigurnost na internetu. Ono što je ipak najčešći problem među ovom populacijom, kada se govori o internetu, je izrugivanje putem društvenih mreža. Djeca su zato upoznata i sa značenjem pojma cyberbullying.

Osim u OŠ Banija, Dan sigurnijeg Interneta obilježen je danas u više od stotinu škola u Hrvatskoj. Radionice su organizirane u sklopu projekta kreiranja „boljeg“ interneta, čiji je cilj potaknuti ljude da se uključe u iskorištavanje što više dobrih prilika koje se na internetu nude, te im u isto vrijeme dati sposobnosti, znanje i potporu potrebnu za suočavanje sa mogućim rizicima.