Počela provedba programa poticanja udomiteljstva

“Udomiteljstvo kao poziv – je li to za mene” tema je radionice koja je održana u Centru za socijalnu skrb Karlovac, s ciljem razmjene iskustava aktivnih udomitelja i oni koji tek razmišljaju da to postanu. Prva je to u nizu radionica koje će se održavati u sklopu trogodišnjeg programa “Sigurnost obiteljskog doma za svako dijete”.

“Sigurnost obiteljskog doma za svako dijete – aktivnosti i servisi za promicanje udomiteljstva i pružanje podrške udomiteljskim obiteljima” puni je naziv trogodišnjeg programa kojega zajednički provode karlovački Centar za socijalnu skrb i Centar za edukaciju i savjetovanje “Sunce” iz Zagreba. “Glavni je cilj povećati motivaciju građana da krenu u udomiteljstvo, što će smanjiti broj djece smještene u institucijama socijalne skrbi”, rekla nam je koordinatorica programa Barbara Sajko.

Važnost programa prepoznalo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguravši sredstva za njegovu provedbu.CZSS Karlovac uključio se kao partner u programu, kako bi se unaprijedilo udomiteljstvo koje u Karlovcu ima dugu tradiciju. “Ponosni smo što u Karlovcu imamo brojne udomiteljske obitelji koje udomljavaju djecu, jer struka je prepoznala da je upravo to najbolji način skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi”, kaže socijalna radnica Marina Bubaš iz CZSS Karlovac.

Jedna od glavnih aktivnosti koje će se organizirati u sklopu programa upravo su radionice. Prva, koja je održana danas, imala je zadatak odgovoriti na pitanje “Udomiteljstvo kao poziv – je li to za mene”. Osim radionica, u sklopu projekta provodit će se i medijska kampanja “Pruži ljubav, pruži dom” također s ciljem upoznavanja javnosti s plemenitim ciljem udomiteljstva.