Predstavljena knjiga “Novaki kroz ljude i vjeru”

“Novaki kroz ljude i vjeru” naslov je knjige Zdenka Vukovića Cene koja je sinoć predstavljena u Novakima Petrovinskim. Knjiga govori o povijesti, ljudima i običaja ovog mjesta nedaleko od Jastrebarskog.

Ove godine navršava se 110 godina od izgradnje kapele Presvetog Srca Isusova u Novakima Petrovinskim kraj Jastrebarskog. Također, Dobrovoljno vatrogasno društvo Novaki slavi 90. obljetnicu djelovanja. Vatrogasni dom, osim primarne djelatnosti, također je riznica fotografija, dokumenata i čitave povijesti ovog kraja. Sve to obuhvatila je knjiga “Novaki kroz ljude i vjeru”. U dokumentaciji DVD-a autor je pronašao mnoge zanimljive podatke interesantne ne samo mještanima Novaka, nego i široj publici. Od početka prikupljanja podataka do izlaska knjige iz tiska prošlo je samo godinu i pol dana, a rezultat je opsežno djelo koje na 345 stranica donosi povijest ovoga kraja.

Knjiga je nastala na incijativu predsjednika DVD-a Novaki i Mjesnog odbora Novaki Petrovinski Ranka Vojnovića, kako bi se povijest i prošlost ovog kraja ostavile u naslijeđe budućim generacijama.

“Ovom knjigom neka se ponose svi stanovnici Jastrebaskog, a sebe neka prepoznaju mnogi Novačani koji su zapisani u njoj jer su svi oni dali sebe u dušu jednog naselja”, stoji u pregovoru gradonačelnika Zvonimira Novosela.