Nova knjiga Danka Plevnika “Duh naš svagdanji”

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić večeras je predstavljena knjiga “Duh naš svagdanji” doktora znanosti Danka Plevnika, karlovačkog novinara i publiciste. Knjiga je zbirka ogleda, kolumni i članaka Danka Plevnika od 1987. do 2014. godine. U svojoj novoj knjizi Danko Plevnik problematizira kompleksna vjerska i teološka pitanja koja zadiru u aktualnosti društva, države i politike. Analizirane su različite teme od poruka pontifikata do ekumenizma u globalizmu.

Za knjigu ga je, kaže Plevnik, motivirala 50. godišnjica čuvenog dijaloga profesora Branka Bošnjaka i jezuita Mije Škvorca pred 2 tisuće studenata u Studentskom centru u Zagrebu. Danas je nezamislivo da na takvoj intelektualnoj razini razgovaraju jedan marksist i jedan kršćanin, naglašava Plevnik. Knjigu je posvetio upravo tom događaju.

Uz to, Plevnik se u knjizi dotiče povijesti Biblije i određenih redova, objašnjava doprinose hrvatskih kardinala od Stepinca do Bozanića, te opisuje fenomen Međugorja i odnos filozofije i kršćanstva.