Dijabetes sve veći problem – samo u Vojniću lani otkriveno 30 novooboljelih

Dijabetes je bolest modenog doba. 1985. godine na svijetu je bilo 30 milijuna oboljelih, a danas je taj broj narastao na čak 380 milijuna. Dijagnoza se najčešće postavlja na redovnim preventivnim pregledima. Zato su akcije mjerenja šećera u krvi jedna od glavnih aktivnosti udruga koje okupljaju oboljele od dijabetesa. Jedna od njih je Dijabetička udruga Vojnić koja je danas održala redovnu izvještajnu skupštinu.

Edukacija članova o dijabetesu i organiziranje preventivnih akcija glavne su aktivnosti Dijabetičke udruge iz Vojnića, udruge koja okuplja mještane, te im kroz druženje i dijeljenje zajedničkih problema omogućuje da se lakše nose sa svojom bolešću. Udruga djeluje posljednjih pet godina, a okuplja 40-ak oboljelih i članova njihovih obitelji, rekao nam je  predsjednik udruge Veseljko Domjanović.

Umor, slabost, glad, žeđ, često mokrenje, gubljenje na težini. Sve su to simptomi dijabetesa. Dok se dijabetes tipa 1 razvija naglo i simptomi su mu jače izraženi, dijabetes tipa 2 vrlo često ne izaziva neuobičajene tegobe jer se razvija vrlo postupno pa prikrivena, bolest može trajati godinama. Dijagnoza se najčešće postavlja na redovnim pregledima, zato su upravo akcije mjerenja šećera u krvi jedna od glavnih aktivnosti Udruge. Lani je provedeno 400 mjerenja, na kojima je otkriveno 30 oboljelih.

Redovna edukativna predavanja te akcije kontrole i prevencije bolesti nastavit će se i ove godine. Priliku da doznaju više o svojoj bolesti članovi udruge imali su već danas kada je u sklopu redovne izvještajne skupštine održano predavanje na temu “Suvremeni pristup liječenju osoba sa šećernom bolešću”.