HDZ-ovi kandidati obišli prvu stambenu zajednicu u Hrvatskoj

Kristina i Kruno Šoštarić, bivši štićenici Centra za rehabilitaciju Ozalj u stambenoj zajednici žive već dvije i pol godine. U početku su živjeli uz pomoć asistenata koji su tijekom dana boravili s njima u stanu. No kako je vrijeme prolazilo tako su se sve više osamostalili. Prošle godine u lipnju okrunili su svoju ljubav brakom. Kristina je odlična kuharica, brine o stanu, a u svemu joj pomaže i Kruno.

Njih svoje prvi su primjer uspješne deinstitucionalizacije u Hrvatskoj. Djelatnici Centra obilaze ih tek povremeno, a sada čak samostalno raspolažu novcem i kažu kako su puno sretniji otkako sami žive u stanu.

Inače zahvaljujući deinstitucionalizaciji, Centar za rehabilitaciju Ozalj u stambene zajednice smjestio je 69 svojih korisnika i time pokazao da osobe s intelektualnim poteškoćama mogu odgovorno brinuti o sebi. Da to rade jako dobro, uvjerili su se i HDZ-ovi kandidati Damir Jelić i Vesna Hajsan Dolinar.

– Centar će koliko novih korisnika prihvati, unaprijediti projektima prostore, kako stambene zajednice tako i ostale gdje će proizvoditi poljoprivredne artikle, povećati standard i usavršiti ih, izjavila je kandidatkinja za zamjenicu župana Vesna Hajsan Dolnar.

– Naš dom u Jaškovu prednjači u Republici Hrvatskoj i ostao sam začuđen da je ovo prva zajednica u Hrvatskoj koja je samostalna. Dobro je malo vratiti se i samog sebe izmjeriti koliko smo Bogu zahvalni. Ravnateljica nam kaže koji je to doživljaj otvoriti vlastiti frižider, a ova zajednica ima tu mogućnost tako da dobro je biti uz ljude s posebnim potrebama jer to je jedini smisao kad čovjek za čovjeka radi, a nije li to definicija politike na kraju krajeva, dodao je kandidat za župana Damir Jelić.