“Program prometne kulture za najmlađe” predstavljen u Dugoj Resi

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe” predstavljena je danas prvi put u Karlovačkoj županiji, i to u osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi. Riječ je o preventivnoj edukaciji o sugurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovne škole.

Program prometne kulture za najmlađe je hrvatska verzija finskog koncepta Jumicar koji postoji više od 25 godina i provodi se u više europskih zemalja. U Republici Hrvatskoj prisutan je već četvrtu školsku godinu, a kroz obuku je prošlo više od 20.000 učenika drugih i trećih razreda, u više od 150 osnovnih škola, uključujući i područne.

Obuka je koncipirana u dva dijela. Prvi dio, koji se održava u školi, multimedijsko je predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, dok je drugi dio praktičan, odnosno uključuje samostalnu vožnju malim automobilima na prometnom poligonu uz nadzor i asistenciju instruktora i prometne policije. Nakon obuke djeca dobivaju Jumicar vozačke dozvole.

Dugoreški osnovci imali su tako priliku naučiti više o radu policije, vatrogasaca i Crvenog križa, ali i voziti male aute Jumicara, koji na poligonu simuliraju cestovni promet.