U ponedjeljak počinju aktivnosti obilježavanja 16. Tjedna mozga

I ove godine Karlovačka županija pridužit će se globalnoj inicijativi obilježavanja Tjedna mozga. Aktivnosti 16. tjedna mozga odvijat će se od 13. do 22. ožujka, a očekuje vas niz predavanja, radionica, ali i predstava u karlovačkom Zorin domu.

21. stoljeće, stoljeće je mozga. Zahvaljujući razvoju tehnologije, medicina je uspjela doznati puno više o mozgu koji je i dalje jedan od organa s dosta nepoznanica. Istraživanje mozga danas je jedno od najzastupljenijih područja znanstvenog istraživanja uopće, a godišnje se uloži oko 1,2 milijarde eura u istraživanje ovog najvažnijeg organa u čovjekovom organizmu.

– Troškovi liječenja traume glave i mozga premašuju troškove liječenja onkoloških i kardiovaskularnih bolesti. Zdravstvena administracija izračunala je da ti troškovi iznose 800 milijardi eura godišnje, kazao je ravnatelj OB Karlovac dr. Ervin Jančić.

Prema tim podacima 38 posto populacije EU oboli od bolesti mozga. Jedna od njih je i depresija, bolest središnjeg živčanog sustava. Bolest je to koja se može izliječiti, međutim otići psihijatru i priznati da postoji problem, danas je i dalje većinu ljudi strah i sram.

Stoga su pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, specijalisti psihijatrije dr. Sandra Domitrović i dr. Igor Salobek napravili edukativnu brošuru pod nazivom ”Depresija – bolest s tisuću lica”.

– Tiskan je u 5.000 primjeraka, a dostupan je u ordinacijama obiteljske medicine, ljekarnama, karlovačkoj bolnici te na internetskim stranicama bolnice i županije. Cilj nam je bio senzibilizirati javnost, pružiti informaciju kako rano prepoznati depresiju te kome se obratiti, ispričala je županijska pročelnica Višnja Jović.

U aktivnosti 16. Tjedna mozga bit će uključeni i učenici OŠ Banija, Medicinske škole te brojne udruge kao što je udruga Mladi pomagači. Dodajmo i kako će u Županijskoj komori Karlovac u petak 17. ožujka biti održano predavanje ”Mozak i pokret”, a istoga dana u Zorin domu vas očekuje predstava ”Zavirite u moj film” koja govori o životnoj priči čovjeka koji boluje od shizofrenije.