Kamanje ovoga ljeta domaćin 10. smotre Saveza izviđača Hrvatske

Općina Kamanje ove će godine biti domaćin smotre Saveza izviđača Hrvatske. Smotra će se održavati od 24. srpnja do 2. kolovoza, a sudjelovat će preko tisuću djece i mladih iz cijele Hrvatske.

“Svijet kakav treba biti” moto je pod kojim će biti održana 10. smotra Saveza izviđača Hrvatske, čiji će domaćin ovoga ljeta biti Kamanje. Na smotri će sudjelovati oko 1.200 djece i mladih od 10 do 18 godina starosti iz cijele Hrvatske, uz prijatelje izviđače iz drugih zemalja – Francuske, Belgije, Mađarske i susjednih zemalja.

U Općini Kamanje ponosni su jer su izabrani za domaćina, a načelnik Damir Mateljan kaže da će to biti odlična prilika za promociju ovoga kraja.

Savez izviđača Hrvatske nacionalna je izviđačka organizacija i najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj. Cilj mu je doprinos razvoju djece i mladih u postizanju njihovih punih potencijala kao pojedinaca, ali i kao odgovornih građana i članova zajednice. Biti izviđač ne podrazumijeva samo učenje snalaženja u prirodi, već mnogo više od toga, ističu organizatori.

Tijekom deset dana koliko će trajati smotra, sudionici će sudjelovati u brojnim radionicama i aktivnostima u skladu sa izviđačkim programom. Posjetit će lokalne znamenitosti kao što su špilja Vrlovka i Zavičajni muzej u Ozlju, a bit će organizirana i radionica arheologije. Velika pažnja posvećena je i ekologiji, odnosno ekološkom načinu logorovanja, pa će mladi izviđači imati priliku učiti o odvajanju otpada i što manjeg učinka na prirodu.