Hrvatsko -austrijske glazbene spone

Predavanje “Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone” održala je u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” muzikologinja Marijana Pintar. Predavanje je rezultat suradnje Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Odjela audiovizualne građe Gradske knjižnice.

Ovo predavanje pripada ciklusu Kaliope Austria / Žene u društvu, kulturi i znanosti, a predavačica je u njemu nastojala povezati nekoliko dodirnih točaka. Također je istaknula da ova godina je cijela u znaku kulturne suradnje između Hrvatske i Austrije.

Prvi dio predavanja bio je posvećen povijesti Kaiser himne i njenoj sličnosti s jednim napjevom gradišćanskih Hrvata. a drugi dio činjenici da je za novu himnu Republike Austrije, nakon drugog svjetskog rata, tekst napisala unuka Petra Preradovića, Paula von Preradović.

Osim glazbenim primjerima himni o kojima je predavačica govorila, priča je dodatno oplemenjena i plesnim performansom Ive Šolčić i Branka Bankovića u koreografiji Desanke Virant iz Plesnog studija ZKM-a.

Zanimljiva činjenica je i ta da melodija Kaiser himne i danas živi, unatoč tome što više nije službena himna, a tijekom vremena su je preuzeli Nijemci i ona danas živi kao melodija njemačke himne.