Izgradnja mini hidroelektrane i autokampa u Mrzlom Polju

Tvrtka Odeta gradit će u Mrzlom Polju Mrežničkom mini hidroelektranu i autokamp. Građevinsku dozvolu za hidoelektranu, centralnu zgradu autokampa i parkiralište uručili su im gradonačelnik Damir Jelić i gradska pročelnica Martina Furdek Hajdin.

Prema riječima projektnog menadžera u Odeti Vladimira Vukovića, projekt izgradnje Centra kompetencija hidroenergije i mobilnosti u Karlovcu jedinstven je u Republici Hrvatskoj i regiji, a obuhvaća tri djelatnosti: znanstveno-istraživačku, proizvodnju električne energije i turističku.

U arhitektonskom oblikovanju prvi im je cilj bio sačuvati okoliš, branu i iskoristiti ono najljepše, zadovoljiti sve zahtjeve koje treba, a sam prostor oplemeniti. Projekt predstavlja jednu cjelinu koja će doprinijeti turističkom razvoju i promociji Grada Karlovca u smislu znanja, ali i arhitekture. Za kamp predviđaju koristiti što više prirodnih materijala, a Centru kompetencija dati jednu dozu hightecha i sofisticiranost novih tehnologija, tvrdi projektantica Tatjana Basar.

Izgradnju planiraju započeti ujesen ove godine, a trajat će otprilike godinu dana. Projekt je prijavljen i za sufinanciranje sredstvima EU-a, što će im doprinijeti u zaokruživanju financijske konstrukcije. Ukupna vrijednost projekta je 4 milijuna eura, a planiraju zaposliti deset novih radnika.

Gradonačelnik Jelić uručio je Vukoviću građevinsku dozvolu, koja je, kako kaže, izdana u rekordnom roku te je izrazio posebno zadovoljstvo projektom jer ispunjava dva strateška cilja Grada Karlovca, a to su čuvanje i otvaranje novih radnih mjesta i razvoj turizma.