Dan narcisa: Ako se otkrije rano, mogućnost izlječenja raka dojke je 96 posto

Dan narcisa obilježen je danas u svim gradovima Karlovačke županije, a uključene su bile i bolnice u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi. Naime u Karlovačkoj županiji svake godine 75 žena oboli, a 35 ih umre od raka dojke. Rano otkrivanje znatno smanjuje smrtnost i zato je važno da se žene odazovu na poziv za pregled kojeg dobiju u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Ako se rak otkrije u ranoj fazi mogućnost izlječenja je čak 96 posto. Zato je važan samopregled jer rak se javlja sve češće kod mlađe populacije. O važnosti samopregleda dojke žene su mogle više doznati na predavanju u karlovačkoj Općoj bolnici gdje su mogle obaviti i preventivni pregled.

I ove godine prodavale su se narcise kao simbol borbe protiv raka dojke. Sredstva od prodaje namijenjena su za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. Do sada je prikupljeno 1,2 milijun kuna, a aparat zahvaljujući kojem ne treba više puta ići na zračenje, vrijedan je oko četiri milijuna kuna. Pomoći u kupnji možete i pozivom na broj 060 91 91 91.

Ovogodišnju akciju organizirali su Savjet za zdravlje Karlovačke županije i Udruga žena liječenih od bolesti raka dojke Europa Donna Agatha Karlovac, a suorganizatori su Domovi zdravlja Karlovac, Duga Resa, Ogulin, Slunj i Vojnić.