Okrugli stol o doprinosu Albanaca u Domovinskom ratu

Okrugli stol s temom “Doprinos pripadnika nacionalne manjine Albanaca u Domovinskome ratu” održan je u Zorin domu. Organizator je Zajednica Albanaca Karlovačke županije u suorganizaciji s Udrugom Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Zajednicom udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a pod pokroviteljstvom karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića.

Glavnog izlagača na Okruglom stolu doktora znanosti Jakšu Raguža, s Hrvatskog instituta za povijest, Odjel za suvremenu povijest, organizatori su zamolili da pripremi predavanje kroz istraživanje doprinosa Albanaca u Domovinskom ratu od 1990. do 1995. godine. Raguž je istaknuo da mu je bilo čast istražiti jedno dosad neistraženo područje i kako je vrijedno naglasiti da je jedna brojčano mala zajednica dala gotovo 3000 branitelja, od kojih je 87 poginulo.

Na okruglom stolu o temi su govorili i Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata te Esad Čollaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, ujedno i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, koji je nakon desetak godina rada realizirao izložbu fotografija albanskih branitelja. Čast da svečano otvori izložbu pripala je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, koji je istaknuo značaj ovih fotografija jer one svjedoče o velikom doprinosu Albanaca u Domovinskom ratu.

Skupu su nazočili brojni ugledni gosti, Otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Kosovo, Njegova ekselencija Uliks Emra, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća Damir Mandić i karlovački gradonačelnik Damir Jelić. Domaćin skupa i glavni organizator bila je Zajednica Albanaca Karlovačke županije, na čelu s Beširom Ziberijem.