Turkalj: Teško je, mnogo se radi, ali uspijevamo preživjeti

Iz godine u godinu smanjuje se proizvodnja mlijeka na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mljekari već dugo upozoravaju da je opstanak malih proizvođača ugrožen. Posjetili smo imanje jednoga od rijetkih opstalih, poljoprivrednika Olivera Turkalja u Biljegu kod Slunja, i provjerili kako se nosi sa situacijom.

Oliver Turkalj krave uzgaja od 2000. godine na svom imanju u mjestu Biljeg nedaleko od Slunja. Započeo je s četiri junice, a danas brine o 180 grla – 110 muznih krava, a ostatak su junice i podmladak za daljnji razvoj i zamjenu stada. Godišnje proizvede 700.000 litara mlijeka.

U periodu od 2008. do 2013. godine, OPG je jedva opstao. Kriza i niska otkupna cijena mlijeka doveli su do velikih minusa i problema s vraćanjem kredita, no posljednjih nekoliko godina situacija se stabilizirala, ponajviše zbog prelaska drugom otkupljivaču, Sirani Gligora s otoka Paga. Od tada, zadovoljni su suradnjom i otkupnom cijenom, te mnogo lakše podmiruju mjesečne obveze. Od pomoći je bio i kredit za nabavku mehanizacije koji je OPG podigao uz subvenciju kamata od strane Karlovačke županije.

OPG Turkalj po litri proizvedenog mlijeka sada dobiva 2,90 kuna. Od resornog ministra Tomislava Tolušića očekuju mnogo po pitanju oporavka mljekarskog sektora.

Na gospodarstvu ima posla za cijelu obitelj. Uz Olivera, na imanju radi supruga i roditelji, a zapošljava i jednog radnika. OPG Turkalj dokaz je da se od mljekarstva ipak može živjeti. Teško i uz mnogo truda i odricanja, no nada da će biti bolje ipak još uvijek postoji.