Počinje akcija “Zdravi početak”, prvo predavanje 5. travnja

Idući mjesec u Karlovcu započinje “Zdravi početak” – niz predavanja i radionica za trudnice i mlade majke na temu pravilne prehrane tijekom dojenja i pripreme hrane za djecu prema pravilima zdrave prehrane. Predavanja i radionice zajednički organiziraju županijski Zavoj za javno zdravstvo i Dom zdravlja Karlovac, a u projekt je uključena i Trgovačko-ugostiteljska škola.

Debljina je rastući javno-zdravstveni problem, kako u cijelom svijetu, tako i u Karlovačkoj županiji. Od 80-ih godina prošlog stoljeća broj osoba s prekomjernom tjelesnom težinom je utrostručen. Porazni statistički podatak kaže da je u Hrvatskoj debljina prisutna kod svakog trećeg osmogodišnjaka, upozorava dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Upravo zato županijski Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Karlovac provodit će ove godine akciju “Zdravi početak”, namijenjenu trudnicama i mladim majkama. Ova ciljana skupina izabrana je budući da upravo obitelj ima ključnu ulogu u razvijanju zdravih navika kod djece.

Niz predavanja i radionica započinje 5. travnja. U akciju je uključena i Trgovačko-ugostiteljska škola, u kojoj će se odvijati praktični dio radionica. Prijave se primaju putem FB stranice Patronaža Karlovac i na broj mobitela 091 614 9083.

Sljedeći korak koji je nužan je edukacija u vrtićima i školama, stoga se organizatori akcije “Zdravi početak” namjeravaju uključiti u nacionalni program “Živjeti zdravo”. Što se pak tiče odrasle populacije, za njih je u ZJZKŽ otvoreno besplatno Savjetovalište za prevenciju prekomjerne težine i debljine, koje radi svaki četvrtak od 8 do 12 sati.