Od sutra cijena cestarine veća za 5 posto

Od sutra na snagu stupaju nove, u prosjeku 5 posto više cijene cestarine na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste. Primjerice, vozači osobnih automobila koji putuju od Zagreba do Splita, umjesto 174 plaćati cestarinu sedam kuna više – 181 kunu.

Povećanje cestarina dio je programa poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, čiji ukupni dug premašuje 5,2 milijarde eura. Odluku o restrukturiranju Vlada je donijela sredinom ožujka. Tom prilikom resorni ministar Oleg Butković kazao je kako reforma ovog sektora kreće jer se ne želi ići u prodaju ili monetizaciju autocesta, a povećanje cestarina je jedna od mjera povećanja prihoda cestara.

Od 1. srpnja bi pak, cestarine na svim dionicama kojima upravljaju državni koncesionari trebale porasti za dodatnih 10 posto i to samo tijekom glavne turističke sezone, do 30. rujna, iz čega će biti isključeni teretni prijevoznici, autobusi i slično. Također, s vremenom će se smanjivati i popusti za korisnike ENC-a, ali ne uz ovoj godini, najavio je Butković.