U školi u Žakanju učenici sadili aroniju, borovnice, maline, kupine …

40 grmova aronije, 20 malina, 20 kupina, 20 ribizla i 40 borovnica posađeno je na parceli uz Osnovnu školu Žakanje. Učinile su to vrijedne ruke učenika uz pomoć nastavnika i tako su proširili svoj vrt u kojem se već sada nalazi 50-ak stabala lješnjaka.

Dio učenika sadio je pelargonije u tegle koje će krasiti sve prozore školskih zgrada. Sve ovo škola je nabavila zahvaljujući ”Zelenoj plaketi” Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i nagradi za najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske.

– Mi živimo u ruralnom području, učenici uče dosta toga iz knjiga. Međutim, prepoznavanje biljaka iz udžbenika iz biljaka nije isto kao i kada tu istu biljku vide u našem vrtu. Kod učenika želimo razvijati kreativnost, praktične vještine i misaone aktivnosti kako bi sva ta znanja kasnije mogli kao odrasli ljudi njegovati u svojim kućama, ispričala je ravnateljica OŠ Žakanje Vesna Hajsan-Dolinar.

Najmlađi učenici još prošli tjedan zasadili su Bakinu gredicu, odnosno vrt u kojem imaju luk, celer, blitvu, mrkvu, ciklu, salatu, peršin i drugo povrće koje će tijekom godine održavati. Svi ti plodovi njihova rada završit će u školskoj kuhinji.

– Mi od 2009. godine imamo školsku kuhinju i od tada djeca imaju topli obrok. Imamo i produženi boravak koji uključuje i desert pa će ti plodovi na kraju biti upravo za djecu, ako ne na kraju ove školske godine, onda na početku iduće, dodala je Hajsan-Dolinar.

Kako je sve izgledalo jutros u školi, pogledajte ovdje.