Zaustavljen pad broja obrtnika u županiji – u ožujku 11 obrtnika više

U posljednjih 14 godina u Karlovačkoj županiji je 36 posto obrta manje, odnosno u tom razdoblju ključ u bravu moralo je staviti 956 obrtnika. Međutim taj negativni trend ipak je zaustavljen u ožujku ove godine, izjavio je predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković na sjednici skupštine.

– Nakon tih 14 godina, prvi puta u ožujku ove godine broj obrta je povećan za 11 što znači da danas u Karlovačkoj županiji imamo 1.809 obrta. Nadamo se da su pred nama bolja vremena, međutim i dalje nam je najveći problem nedostatak kvalificirane radne snage. Iz godine u godinu će biti sve teže jer se mladi ne žele školovati za takva zanimanja, kazao je Stanković.

Obrtnici su nedavno bili na sastanku s ministricom Martinom Dalić s kojeg su otišli zadovoljni i nadaju se da će se situacija na tržištu rada, kao i u obrazovnom sustavu ipak promijeniti.

Here’s how to set it up and turn any TV with an HDMI port into a smart TV – how to set up Chromecast. Download the Chromecast app on your Android or iOS mobile device or laptop at www.google.com/chromecast/setup. The app will walk you through how to connect your Chromecast Extensionto your Wi-Fi network.which enables its user to cast the Chromecast Setup device on bigger screens as per the suitability of the user.

– Ministrica nam je dala potporu jer ovako dalje ne može i mora se hitno nešto napraviti sa školama, odnosno da se u školama koje nisu obrtničke smanji broj učenika po razredima. Sadašnja situacija je da u jednom razredu može biti od 20 do 28 učenika, a kada bi se taj broj smanjio na 20 učenika i obrtničkim školama povećao broj učenika, mi bismo već za tri godine mogli dobiti konkretne rezultate, pojašnjava Stanković.

To je proces koji traje, ali je nužan jer sadašnji obrazovni sustav školuje mlade ljude za burzu rada umjesto da ih se kroz obrtnička zanimanja potakne da budu u gospodarstvu čiji je napredak ključan za cjelokupni razvoj.