Uskrsna radionica u Cvetkoviću

U Cvetkoviću kod Jastrebarskog organizirana je uskrsna radionica koju su za djecu pripremile učiteljice Osnovne škole “Ljubo Babić” Jastrebarsko i Područne škole Cvetković, u suradnji s KUD-om Cvetković. Djeca su izrađivala pisanice, drenak i vuzmenjak.

Osnovna škola “Ljubo Babić” Jastrebarsko jedina je, ali velika škola u Jastrebarskom, koju pohađa više od 1100 učenika, u matičnoj i osam područnih škola, među kojima je i ova u Cvetkoviću, gdje je organiziran produženi boravak za sve školarce s cijelog područja Grada Jastrebarskog.

Svrha ove uskrsne radionice koju su organizirale učiteljice u suradnji s KUD – om Cvetković, njegovanje je običaja ovog kraja kako oni ne bi pali u zaborav. Djeca su u njoj uživala, a osobito u zajedništvu jednih s drugima i učiteljicama.

Cvetković je, između ostalog, poznat po njegovanju uskrsne tradicije paljenja vuzmenjka ili uskrsne vatre, a za tu svrhu sagrade vuzmenjak oko 16 metara. U sklopu uskrsne radionice, djeci su pokazali kako se radi nešto manji, a onaj pravi radit će u subotu, kada od jutra počinju s prikupljanjem drva, tijekom dana grade vuzmenjak. Večer je vrijeme za druženje

Učenicima i učiteljicama na uskrsnoj su radionici u izradi pisanica pomogli jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegov zamjenik Stipe Bućar.