Maturantice izradile plakate o sigurnosti u prometu

Korištenje mobitela u vožnji trenutno je najveći problem sigurnosti prometa na području Europske unije. Isto je i u Hrvatskoj. Broj prekršaja vezanih uz korištenje mobitela u vožnji na području karlovačke Policijske uprave se udvostručio. Isto je i s korištenjem sigurnosnog pojasa. Zato je karlovačka policija u suradnji sa Srednjom školom Duga Resa izradila plakate koji upozoravaju na ova dva problema.

Plakate koji upozoravaju na opasnosti od korištenja mobitela u vožnji i nekorištenja sigurnosnog pojasa izradilo je 17 učenika grafičkog dizajna, a izabrani su oni Martine Katić i Mateje Štedul. Njihovi će plakati biti postavljeni u svim gradovima naše županije, te upozoravati vozače na zabranu korištenja mobitela u vožnji i obavezno korištenje sigurnostnog pojasa vozača i putnika.

U prva tri mjeseca ove godine policija je na području karlovačke Policijske uprave kaznila 218 vozača koji su koristili mobitel tijekom vožnje. Porast je to od 100 posto u odnosu na prošlu godinu. U istom razdoblju, nevezano se vozilo 898 vozača i putnika, što je za 166 više nego godinu ranije.

Maturantice Srednje škole Duga Resa koje su izradile pobjedničke plakate svjesne su problema sigurnosti u prometu. Iz policije poručuju da će nakon kampanje plakatima pojačano provjeravati korištenje mobitela i sigurnosnog pojasa, a onda i kazniti one koji se ne pridržavaju propisa i zakona.