Obnova Knjižnice za mlade mogla bi početi iduće godine

Predstavnici Grada Karlovca i suvlasnika Knjižnice za mlade najavili su projekt obnove njenog prostora. Knjižnica za mlade otvorena je 2003. godine i od tada je postala mjesto susreta mladih u kojem oni imaju priliku razmjenjivati svoje ideje, organizirati događaje te provoditi svoje vrijeme. Zgrada knjižnice datira iz kraja 19. stoljeća i trenutno je u dosta lošem stanju.

– Krov prokišnjava, stolarija i prozori su u lošem stanju i prokišnjavaju po instalacijama što je opasno. Trenutno održavanje je skupo, a sanacija će doprinijeti smanjenju tih troškova, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Jasmina Milovčić.

Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac koje je uz knjižnicu suvlasnik prostora, već je izradilo detaljnu arhitektonsku snimku postojećeg stanja kao poticaj za izradu projekta.

– Prvenstveno mislimo na osuvremenjivanje izložbenog prostora, nove instalacije, uređenje dvorišta i sve ostale radove koji će biti u skladu sa zahtjevima konzervatora i Ministarstva kulture, rekla je Tatjana Basar iz Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac.

Ministarstva kulture je već odobrilo 60 tisuća kuna za izradu dokumentacije, a u svemu podršku pruža i Grad Karlovac.

– Ova zgrada već sada je pozicionirana kao vrijedan urbana i kulturna sredina koja nas svojim programom opominje i daje prijedloge, kazala je gradska pročelnica Martina Furdek Hajdin.

– Nadamo se da će i projekt biti tako koncipiran da zadovolji potrebe prvenstveno mladih, ali i svih ostalih koji koriste ovaj prostor i rado u njega svrate, dodala je gradska pročelnica Andreja Navijalić.

Do kraja godine očekuje se izrada dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole, nakon čega će biti poznata i vrijednost obnove. Iduće godine u planu je prijava na natječaje Ministarstva i EU fondova.