Predstavljena knjiga “Fizika nakon čuda 1905.” autora Marka Grbe

U Knjižnici za mlade predstavljena je knjiga “Fizika nakon čuda 1905.” fizičara Marka Grbe. Namjera mu je bila premostiti jaz između informativnog štiva i znanstvene rasprave.

1905. godine Albert Einstein objavio je svoje prve radove, a najpoznatija je teorija relativnosti. Sve njegove ideje bile su revolucionarne zbog čega upravo tu godinu nazivam čudom jer su one promijenile iz temelja ne samo fiziku, već znanost općenito, kazao je Grba.

Marko je inače rođen u Ogulinu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je fiziku, a donedavno je živio i radio, odnosno predavao fiziku u Kini i Londonu.

– Problemi koje postavlja fizika spadaju među najstarije, najosnovnije i najzanimljivije kojima se čovjek pozabavio. Einstein je rekao da se fizika ne smije previše pojednostavniti, stoga ni ova knjiga nije za običnog laika, namijenjena je učenicima, studentima i profesorima, ona zalazi u dubinu stoga nije prva knjiga koju bi netko trebao pročitati ukoliko ga zanima moderna fizika, dodao je Grba.