Tečaj slovenskog jezika okupio 30-ak polaznika

Nešto više od mjesec dana 30-ak polaznika tečaja slovenskog jezika marljivo jednom tjedno dolaze u knjižnicu. Radi se o projektu kojeg provodi Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića, ujedno i središnja knjižnica Slovenaca u Hrvatskoj, a financijski ga podupire Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu.

Odaziv je za ovaj tečaj bio toliko velik da je dio prijavljenih morao biti odbijen. Polaznici rade u dvije grupe i sa zanimanjem usvajaju nova znanja. Motivi za dolazak na tečaj su različiti, no svi žele isto – bolje razumjeti susjede Slovence.

Uz jezik, polaznici uče i o slovenskoj povijesti i kulturi, a prema riječima voditeljice tečaja Mateje Hotujac Dreven redoviti su i marljivi te smatra da će im biti korisna znanja koja usvoje.

Ovakvih tečajeva sigurno će biti još, a plan je uključiti i mlađe generacije, koji bi mogli i studirati u Sloveniji. Jedan od ciljeva ovakvih tečajeva je i očuvati slovenski, koji je mali jezik i svaki novi govornik puno znači, poručuju ogranizatori.