Zahvaljujući projektu KaŽu zdravlje stiže nova oprema i obnova infrastrukture za domove zdravlja

S ciljem poboljšanja pristupa i dostupnosti kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini u Karlovačkoj županiji, osobito u izoliranim područjima provodi se projekt KaŽu zdravlje. Vrijedan je više od 11 milijuna kuna, a njime će biti nabavljena moderna medicinska oprema, ali i obnovljena infrastruktura na nekoliko domova zdravlja u županiji.

Šest domova zdravlja u Karlovačkoj županiji imat će 369 komada nove medicinske opreme i pružiti stanovnicima, osobito u ruralnim područjima, čak 46 novih zdravstvenih usluga zahvaljujući projektu Kažu zdravlje. Želja je u konačnici smanjiti broj upućivanja osoba u bolnice za najmanje četiri posto te poboljšati kvalitetu života lokalne zajednice. Sredstva koja će županija morati izdvojiti u projektu, oko dva milijuna kuna bit će prijavljeno na novi natječaj, kazali su predstavljajući projekt župan Ivan Vučić i pročelnica Višnja Jović.

Infrastrukturnim radovima bit će obuhvaćeno preuređenje prizemlja zgrade Doma zdravlja na Dubovcu i uređenje dijela prostorija u zgradi na Baniji čime će biti prilagođena osobama slabije pokretljivosti i s invaliditetom, u Domu zdravlja Vojnić ugrađeno će biti dizalo i uređena ginekološka ambulanta, u ozaljskom adaptirana ginekološka ambulanta i sanitarni čvor te uređena ambulanta u Žakanju, dok će ostale ordinacije, čekaonice i hodnici u domovima zdravlja biti uređeni u skladu s propisanim standardima.

Projektom će biti zaposlene i dvije nove osobe – voditelj i asistent na projektu. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se do 1. travnja 2019.