Svjetski je dan borbe protiv raka jajnika – tihi ubojica u Hrvatskoj godišnje uzme 300-injak života

Rak jajnika jedan je od najpodlijih vrsta raka, stoga se naziva i tihim ubojicom. Simptomi ili ne postoje ili ih je teško prepoznati sve dok bolest ne dođe u uznapredovalu fazu. Kako bi se žene upozorilo na važnost redovitih ginekoloških pregleda već se nekoliko godina obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika.

Dijagnoza raka jajnika godišnje se postavi u gotovo 240 tisuća žena diljem svijeta, a taj je rak odgovoran za više od 150 tisuća smrtnih slučajeva svake godine te se radi o ginekološkom tumoru s najlošijim preživljenjem. Prema podacima Registra za rak, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire oko 300 žena.

Najčešći simptomi su vrlo nespecifični: grčeviti bolovi u trbuhu koji traju dulje od dva tjedna, osjećaj napuhivanja, pritisak u zdjelici, mučnina ili žgaravica. Žene mogu osjetiti i urinarne simptome poput nevoljnog istjecanja mokraće. Od općih simptoma mogu se javiti umor, gubitak apetita te neobjašnjivo smanjenje ili povećanje tjelesne težine.

Najčešći oblik liječenja je laparoskopija, koja se u karlovačkoj bolnici primjenjuje od 2001. godine. Karcinom jajnika je treći po učestalosti kod žena, no ima veliku stopu smrtnosti i pogađa sve dobne skupine, kaže dr. Željko Štajcer.

Liječenje je individualizirano, a u Hrvatskoj se bilježe dobri rezultati liječenja, iako stopa smrtnosti i dalje ostaje na visokoj razini. Redoviti ginekološki pregledi koji uključuju pregled transvaginalnim ultrazvukom jednom godišnje su jedini način da se rak jajnika otkrije u ranoj fazi.