Prva debata kandidata za gradonačelnika održana je u Centru za kulturu Jastrebarsko. Organizirana je na inicijativu Savjeta mladih Grada Jastrebarskog u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom. Sudjelovali su Zvonimir Novosel, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU, Filip Tončić, kandidat HSS-a i Roman Rodić, kandidat MOST-a nezavisnih lista.

Format za debatu pripremilo je Hrvatsko debatno društvo. Kroz razgovor s građanima odredili su pet različitih tema o kojima su kandidati raspravljali i unutar svake teme odgovarali na pitanja te replicirali protukandidatima. Debata je provedena prema pravilima s vremenskim ograničenjima, uz moderiranje članova Debatnog društva, o sljedećim tematskim područjima: Mladi, demografija i obrazovanje, Gospodarski potencijal, Promet i komunalne usluge, Društvene teme.

Od četiri kandidata za gradonačelnika Jastrebarskog, trojica su odlučili sudjelovati u ovoj debati i podržali su ideju Savjeta mladih: Zvonimir Novosel, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU, Filip Tončić, kandidat HSS-a i Roman Rodić, kandidat MOST-a nezavisnih lista

O brojnim pitanjima kandidati su izložili različita gledišta i rješenja određenih problema, ali su bili složni u jednom, a to je da je dobro da na ovaj način predstave svoje programe i upoznaju se s onim što zanima i muči građane.