Špilja Vrlovka otvorena za posjetitelje uz obaveznu najavu do 15. lipnja

foto: Natura Viva

Nakon nekoliko godina špilja Vrlovka konačno je opet dostupna za posjetitelje. Trenutno je to moguće samo do 15. lipnja, obavještavaju iz Javne ustanove Natura Viva koja upravlja špiljom. Za posjet je potrebna najava, a praćenjem šišmiša koji žive u špilji bit će određeni novi termini za posjetitelje.

Špilja Vrlovka kao geomorfološki spomenik prirode je zaštićena još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Natura Viva stoga već nekoliko godina radi na sveobuhvatnom programu koji je uključivao uređenje špilje za posjetitelje, u okviru kojeg je izvršen i monitoring populacije šišmiša. Vrlovka je važna i na nacionalnom te na međunarodnom nivou.

U suradnji s općinom Kamanje i uz financijsku podršku Ministarstva uređena je i unutrašnjost špilje, rasvjeta je prilagođena njenim stanovnicima, uređena su ulazna vrata, pristupni put i prezentacijski dio. Uvjeti posjećivanja Vrlovke vrlo su kontrolirani, a monitoring šišmiša i dalje je u tijeku, te ako se utvrdi da su posjete ugrozile faunu šišmiša one se mogu prekinuti, kažu u Naturi Vivi.

Posjete se organiziraju po najavi koja je moguća radnim danom od 7 do 15 sati i mora biti izvršena najmanje dva dana ranije, na broj telefona 047/601-479 ili na broj mobitela 091/7826-784. ulaznice za posjećivanje špilje se ne naplaćuju, poručuju iz Nature Vive.