Otvorena 12. Izložba inovacija Karlovac – IKA

Čak 126 autora predstavlja 61 izložak na 12. međunarodnoj izložbi inovacija Karlovac u Tehničkoj školi. Jedinstvena je to prilika da se karlovački, ali i međunarodni inovatori predstave u najboljem svjetlu, a najbolje inovacije dobit će i nagrade.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavljaju se autori iz Karlovačke, Zagrebačke, Međimurske, Primorsko-goranske i Istarske županije te Unsko-sanskog kantona i Bele krajine, a tu je čak 40 posto mladih autora.

– Karlovačka županija trostruko je industrijski razvijenija od prosjeka Hrvatske i živimo od industrije, prodaje svojih proizvoda i njihove svjetske konkurentnosti. To se može postići samo inovativnim radom. Ne radi se samo o tome da više od 3.000 radnih mjesta postoji zbog ovih inovacija, već se radi o tome da moramo osigurati i budućnost, naglasio je na otvorenju predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

IKA je prilika ohrabriti ljude da se bave inovacijama. Prilika je za poduzetnike da dođu i izaberu eksponat kompatibilan s njihovom proizvodnjom kako bi poboljšali svoje proizvode, zadržali postojeća radna mjesta, ali i otvorili nova. Međutim ono što nedostaje je jačanje društvene svijesti na svim razinama o značaju inovacija.

– Inovacije, inovativne ideje i inovativna politika su budućnost. Pogledajte samo konkurenciju u inozemstvu, sve se to zasniva na inovacijama, istaknuo je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić.

– Hvala vama inovatorima što ste ustrajni na svom putu i na kraju ipak plodovi rađaju jednim čuđenjem barem mojim što je sve moguće, a što mi obični smrtnici ponekad ne možemo ni zamisliti, kazao je gradonačelnika Karlovca Damir Jelić i otvorio izložbu.

12. IKA u Tehničkoj školi traje do petka 2. lipnja kada će ujedno biti održan i okrugli stol zajedno s predstavnicima Slovenije i Bosne i Hercegovine na temu unapređenja inovatorskog okruženja.