Drežnički zid u obnovu ide uskoro, zatim izgradnja nasipa na Korani

O sustavu obrane od poplave u Karlovcu se priča gotovo svakodnevno, iako nas je prošle sezone priroda poštedjela i nije bilo visokih vodostaja niti velike štete od izljevanje rijeka, radi se o problemu koji muči brojne stanovnike grada i županije.

Razgovori gradske vlasti i Hrvatskih voda nastavljaju se i tijekom ljetnih mjeseci. Cilj je što prije krenuti u realizaciju dijela projekta Sustava kako bi se zaštitio dio građana koji su prošlih godina imali velike štete zbog poplava. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković kaže kako se intenzivno radi na projektu.

Nedavno su se s ovim projektom upoznali i predstavnici tehničke misije Europske unije “Jaspers”. Oni ponovo dolaze u srpnju i uvjereni smo da ćemo ubrzo dobiti njihov pristanak za aplikaciju toga projekta, rekao je Đuroković.

Uskoro će se krenuti u obnovu drežničkog zida, a iduće godine krenut će se u gradnju nasipa na Korani. Prvih 300 metara projekta ide ove godine i oni će također doprinijeti povećanju sigurnosti obrane od poplava. U idućoj godini kreće se s izgradnjom nasipa za potrebe zaštite područja Logorišta od Korane i Mrežnice, kaže Đuroković.

Podsjetimo kako su iz Hrvatskih voda poručili kako bi se osim pregrade Brodarci sustav obrane od poplave sastojao od nasipa uz Kupu od Brodaraca do želejzničkog mosta, te s druge strane do pivovare. Izgrađen bi bio i nasip uzvodno i nizvodno od Vukelićevog mosta, zemljani nasipi u u Logorištu, Maloj Švarči i na Turnju, nasip uz Kupu od Selca do Rečice te prokop Korana – Kupa sa ustavama. Vrijednost ovih projekata je 670 milijuna kuna, a njima bi se smanjile štete na karlovačkom području za 85 posto. Plan je cijeli projekt završiti do 2023. godine.