Otvorena obnovljena zgrada suda – rad mora biti kvalitetniji i učinkovitiji

U Karlovcu je otvorena obnovljena zgrada suda. Rekonstrukcija je financirana u sklopu Norveškog financijskog mehanizma, a renoviranje je trajalo dvije godine. Vrijednost je oko 5,3 milijuna eura od čega su 60 posto sredstva donacija, a 40 posto iz državnog proračuna. Zgrada suda sada je energetski učinkovita, ima potpuno nove instalacije, dvije nove sudnice, potpuno nov namještaj i prilagođena je osobama s invaliditetom.

– Iduće godine bit će 40 godina kako je ova zgrada useljena, od tada u nju nije uloženo gotovo ništa. Zaista se sada može reći da zgrada ima astronomski izgled, izjavio je predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević.

Karlovac je uz Varaždin jedini grad u Hrvatskoj koji u jednoj zgradi ima objedinjene sve pravosudne organe, Županijski, Općinski i Prekršajni sud, Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo te Stalnu službu Trgovačkog suda.

– Ovaj prostor omogućit će skraćivanje radnih procesa što vodi do veće efikasnosti, kazao je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, a s njim se složio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je istaknuo kako će raditi i dalje na tome da procesi budu što brži, kvaliteniji i bolji.

Zadovoljni novim izgledom karlovačke palače pravde su i župan Damir Jelić te gradonačelnik Damir Mandić koji smatraku kako 240 zaposlenika od sada ima uvjete za bolji rad, a građani za dobivanje kvalitetnijih usluga.

Norveška je kroz ovaj mehanizam pomogla 15 zemalja, a u sljedećem razdoblju Hrvatskoj je na raspolaganju 103,4 milijuna eura za razne projekte.

– Dva su segmenta ovog projekta, jedan je usmjeren na rekonstrukciju sudnica, a drugi je razvoj kompetencija. Oba segmenta usmjerena su na poboljšanje kvalitete i učinkovitosti sudstva prema standardima Europske unije, najavila je veleposlanica Kraljevine Norveške u RH Astrid Versto.

– Pregovori su već započeli i do kraja godine bi trebalo biti poznato koji će projekti u Hrvatskoj biti financirani sredstvima iz ovog fonda, dodala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Fotografije otvorenja pogledajte ovdje.