Karlovčani još jednom u velikom broju darivali krv

Špica turističke sezone znači ujedno i gužve na cestama, a time i povećan broj prometnih nesreća. Razdoblje je to kada su bolnicama najpotrebnije dovoljne zalihe doza krvi. Akciju dobrovoljnog darivanja krvi organiziralo je danas Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu stoji da su trenutno najpotrebnije zalihe krvne grupe AB – kojih nema dovoljno, a i zalihe krvnih grupa 0- i B- također su blizu donje granice. Da su svjesni važnosti darivanja krvi i danas su pokazali mnogi Karlovčani koji su došli u Crveni križ.

Svaka osoba stara između 18 i 65 godina, koja ima uredan krvni tlak i dobro opće zdravlje može dati krv. U Hrvatskoj, muškarci smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca, dok žene smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

 

 

Ako i vi želite pomoći nekome, te se odlučite dati krv, možete se javiti jednom od gradskih društava Crvenog križa ili na Odjel tranfuzije karlovačke Bolnice.