Signalnih rakova nešto manje nego prethodnih godina, no i dalje rade štetu

Signalni rak već nekoliko godina obitava u karlovačkim rijekama, poglavito Korani. Ova invazivna sjeverno – američka vrsta prvi je put kod nas primijećena još 2008., a predstavlja prijetnju opstanku autohtonih vrsta rakova.

Nažalost, unatoč borbi ekoloških udruga i Državnog zavoda za zaštitu prirode, broj jedinki je i dalje velik, a u vršama koje služe za hvatanje ove vrste svakodnevno se nađe nekoliko desetaka rakova. Prije nekoliko godina primjećena je ova vrsta u Korani, no tada je to pobudilo sreću jer su ljudi pomislili – rijeka je čista i u njoj žive rakovi, no sreća je bila kratkog vijeka kada je utvrđeno da se radi o invazivnoj vrsti koja uništava autohtone rakove, kaže predsjednik Udruge Sedra Ivica Trgovčić.

Ministarstvo zaštite prirode podijelilo je stoga vrše članovima ekoloških udruga i ljudima koji žive uz Koranu, kako bi izlovili što veći broj jedinki signalnog raka, no one su pri kraju i trebalo bi financirati izradu novih, kaže Trgovčić. Najveći problem je što je signalni rak prenositelj račje kuge, on od nje neće oboljeti, no svaka jedinka drugih vrsta rakova s kojom bude u kontaktu hoće. Osim toga, signalni rak probleme radi i ljudima. Oni žive u obali i stanju su u svom životnom vijeku izbušiti i 30-ak rupa koje utječu na eroziju obale.

Ova vrsta nema prirodnog neprijatelja u Hrvatskoj, iako po nekim pričama som bi ga pojeo, a prema informacijama iz Sedre signalni rak živi na području 15-ak kilometara nizvodno i 10-ak kilometara uzvodno od Barilovića.

Ako hvatate signalnog raka, primite ga za leđa, ali budite oprezni jer ima jako velik radijus gibanja kliješta tj.može ih dosta izokrenuti. Inače ova je vrsta dosta cijenjena u gastronomiji i po nekima signalni rakovi su bolji od škampa, dodaje Trgovčić.