Plemenita biljka lavanda

OPG Matija Volner prije šest godina zasadili su na osunčanim obroncima iznad Krnjaka oko 10 tisuća grmova lavande na dva hektara. Krenuli su kao potpuni početnici s vjerom da će se ova plemenita biljka ovdje osjećati dobro kao i na mediteranskom tlu jer je slično. Ove su im godine mraz i suša neprijatelji pa je urod manji, ali možda će zbog puno sunca ulje lavande biti kvalitetnije pa će na kraju godina biti dobra.

Obitelj Volner lavandu je posadila 2011. godine u Krnjaku, gdje lavanda nije autohtona biljka i nisu postojala iskustva i znanja mještana o uzgoju pa je to bio velik izazov. Dogodile su se i početničke greške, ali su općenito zadovoljni.

U početku su se bojali mraza, ali lavanda ovdje počinje cvjetati poslije kasnih mrazeva pa je to jedna sretna okolnost, ističe Volner. Kad su sadili, tisuću grmova im se posušilo jer je godina bila izuzetno sušna kao i ova.

Očekivanja su općenito bila velika, ali iskustvo je pokazalo da kad se cvijet osuši ostane 15 posto mase. Lavanda ipak svojom plemenitošću to nadoknadi kroz mnogobrojnu primjenu.

U proizvodnju lavande uključena je cijela obitelj, a kad na red dođu poslovi pljevljenja korova, kosidbe, gnojidbe, a posebno berbe potrebna im je i pomoć sa strane. Upravo je vrijeme berbe, koja se na kontinentu obavlja samo jednom, za razliku od Dalmacije gdje se bere dvaput godišnje.