Smanjen broj nezaposlenih

Od 2013. godine do danas broj nezaposlenih na području Karlovačke županije se gotovo prepolovio. Od 11 i pol tisuća pao je na 6 i pol. Trenutno se najviše traže radnici ugostiteljske, građevinske i metalske struke, a u evidenciji je najviše ekonomista, komercijalista i prodavača.

U posljednjih deset godina bilo je velikih promjena u broju nezaposlenih. 2008. bilo je oko 11 tisuća nezaposlenih na području Karlovačke županije, da bi 2013. situacija kulminirala jer se broj nezaposlenih povećao na čak 11 i pol tisuća nezaposlenih. U prvih šest mjeseci ove godine broj je pao na 6 i pol tisuća.

Prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno najtraženiji i najzapošljiviji su radnici ugostiteljske struke, zatim građevinske i metalske. Iz redovnog obrazovnog sustava ovakvih radnika malo izlazi.

Velik je nesrazmjer u broju osoba ekonomske struke koja je tražena, ali ne dovoljno. U evidenciji Zavoda najviše je prvostupnika i magistara ekonomije te ekonomista srednje stručne spreme, komercijalista i prodavača.